Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Висша мода: сладолед с шунка и пармезан

Сладоледеният сандвич на Игор Макия и Алберто Маркети от Торино върви като топъл хляб...   Снимка: Informacibo.it
Сладоледеният сандвич на Игор Макия и Алберто Маркети от Торино върви като топъл хляб...

Ненадминати в кухнята, италианците изненадват света с нова инициатива, посветена на вкусните комбинации на едни от най-обичаните италиански продукти със сладолед.

Нарича се „Сладолед в чиния с Пармиджано Реджано и Прошуто ди Парма". Изискано гурме събитие, което от 20 до 25 юли ще хвърли апетитен поглед върху произведенията на 100 готвачи от Италия и света, които ще притовят любимия летен десерт - сладоледа - в комбинация с два от най-популярните италиански продукта плюс плодови и зеленчукови декорации.

В събитието участват майстори от най-прочутите ресторанти в Рим, Римини, Реджина, Венеция и Флоренция, както и готвачи от Ню Йорк, Токио, Пекин, Истанбул и други.

Всички те ще представят своята идея за сладолед, поднесен в чиния с прошуто и пармезан, за да  се присъединят към инициативата на онлайн списание INformaCIBO, осъществена с подкрепата на редица организации. Сред тях са Международното училище за италианска кухня на Гуалтиеро Маркеси и сдружението на Търговската камара за разпространение на италианските хранителни продукти в света.

Сред представените вече рецепти има такива с ризото с Прошуто ди Парма, манго, канела, замразен крем от Пармиджано Реджано, целина и мед. Предложението е на Brigata di Santa Caterina от Милано.

От Торино пък идва идеята за сандвич със сладолед, пармиджано и прошуто. Решението е на готвача Игор Макия и сладкаря Алберто Маркети, които вече предлагат новото ястие на свои клиенти и твърдят, че се продава като... топъл хляб.

Нелсън Репосо, италиански готвач в луксозния хотел Elysium в Кипър, подготвя кроасан със сладолед. Освен задължителните продукти, той добавя карамел и балсамов оцет от Модена.

Джузепе Пресани, главен готвач в ресторант Paper Moon в Истанбул, подготвя предястие, което се сервира само през лятото: резенчета Пармиджано Реджано и Прошуто ди Парма, поднесени със смокинов сладолед.

Върху плато от пармската шунка Маурицио Бозоти предлага сладолед от Пармиджано Реджано плюс аспержи, натрошени лешници и ягоди.

Други готвачи добавят към задължителните продукти още тиквички, домати, малини и дори люти чушки.

Пармиджано Реджано и Прошуто ди Парма са едни от най-известните италиански продукти и едни от най-разпространените в света.

Традиционното твърдо сирене се произвежда в точно определени райони на областта Емилия Романя от обезмаслено краве мляко. Питите му отлежават от 1 до 4 години при висока влажност.

Ароматът на Пармиджано Реджано трудно може да бъде сбъркан: сладък и плодов, с нюанс на стафиди. Вкусът му силно напомня на ананас.

Пармската шунка се произвежда в почти 200 завода, концентрирани в източната част на провинция Парма. За производството й се използват свински бутове от по 12-13 кг. Отличителната особеност на прошутото е, че се осолява и му се добавят захар и подправки.

 

Най-четените