Кухненски грешки на растежа


Да ядем обичаме всички, освен анорексиците, нали. И аз не падам по-долу и съм, така да се каже, фен на обилната, вкусна и здравословна храна. Ресторантите, където готвят вкусно ги любя, тача и милея.

Но по едно време, в стремежа си към оригиналност и изисканост, “големите готвачи” стигат до абсурдни изгъзици, обединени под общото название гурме

Възмущавал съм се от прекалено ‘изисканата’ кухня аз и преди, но конкретен повод да пръсна отровни слюнки тоя път ми даде kaladan, на който в някакъв ресторант му сервирали половин домат и една цвъчка кетчуп в чинията вместо шопска салата. Това било виждането на готвачите, милите, за модерна кухня.

Храна ли?

Интересното е, че тва не е някакво изолирано явление (поне извън България) – тия “гурме” ресторанти са яко известни по другите държави и разни дето нямат какво да си правят парите се избиват да ги посещават и да си поръчват някакви изгъзици, които едва се намират в центъра на чинията, но за сметка на това не само са аранжирани художествено, ами и са на цената на един iphone.

Не знам за вас, ама аз ям храната за да се нахраня и да ми е вкусно. Съгласете се, че да ти донесат ястие с обем една хапка, което срамежливо се спотайва в единия ъгъл на чинията в акомпанимента на три капки кетчуп, разположени радиалнo и нa закачливо навирен стрък копър, няма как да е мечтата на кой да е нормален човек. Да отида в някой ресторант споециално защото точно там приготвяли страхотни пениси от мадагаскарски охлюви в със сос от сушени зелени домати и румънско кисело мляко, нещо ми се губи в класацията на кулинарните удоволствия.

Същата работа и с виното. Големи специалисти по тва вино, големи реколти, големи области, винарни, сайтове за вино, дегустации… Направо смешни ми стават. Има хубаво вино, ама чак цяла наука да си измислят заради него… Тъй, че Списание Бакхус да ме извинява, ама го смятам за най-претенциозно-безполезното нещо (па макар и гланциран), находящо се между Mарс и Венера.

Имам чувството, че тая работа с гурмето и виното е нещо като ‘големото изкуство‘ по света или като мобилните телефони у насако някой е толкова плосък и тъп като гъба, безинтересен и плиткоумен… да, има резон – това е едино нещо, с което може да направи впечатление, да блесне, че видите ли, е голям ценител, много изискан и много разбира. Уау, взехме, че му повярвахме. Особено гурме-готвачите, което вероятно, освен, че както всички останали готвачи, гарнират шедьоврите си я с плюнчица, я със сополче, се заливат от смех в кухнята, че разни тъпаци им дават луди пари за два настъргани моркова.

В интерес на истината се налага да кажа, че не всичкото гурме е такова – изгъзици има наавсякъде и точно тях гореописах. Твърд фен съм на табиетлийски приготвената храна. Хапвал съм в доста скъпи ресторанти, но … нищо, ама наистина нищо, което съм ял през живота си, не е било по-вкусно от печено пиле с картофи, с препечена, хрускава, червеникава кожичка. Казах! 🙂

Боян Рассате е гей?
Божествено вдъхновение

Коментари

  1. И добре го каза! А аз бих добавил свинска вратна пържола със сос от гъби и топено пушено сирене. И винце от домашното на дядото от село! Еми простак съм си -кво да напрая!

  2. Абе специално за виното, не съм съвсем съгласна. Я изпий една бутилка Меча кръв и една бутилка Uniqato и кажи няма ли разлика.
    Но все пак зависи, ако ти е все тая какво пиеш, може и да не хванеш разликата. Както и при кафето. Има хора, на които им е все едно дали пият Nescafe или Jacobs Monarch.
    Вярно, че по принцип всичко е въпрос на вкус(казало кучето и…) ама някои неща си струват повече от други.

    (а иначе, всяко нещо, което хванеш, може да направиш наука от него и аз съм се чудила понякога, хората нямат ли си време за губене ли, та се занимават с такива неща 🙂 )

  3. Разбира се, че има разлика между хубаво и лошо вино:
    http://kaka-cuuka.com/118

    Само че да ми говори някой, че видиш ли, реколта ’36 била безценна и половин час да ми описва какви аромати имала -ванилия, пушек, цветя… айде моля ти се…

  4. Даниел Панев
    23/06/2008 - 10:16

    Longanlon – с тая ти статия изобщо не съм съгласен. Ама за всеки влак си има пътници, нали така 😉

  5. Миглен
    23/06/2008 - 10:17

    Да бе прав си, аз винаги съм се чудел на подобни ястия, при това струващи неземни цифри а нищо в тях според мен не го заслужава. Виж, единствената храна която направо като се сетя и ми се свива корема е една хубава свинска пържола.
    Като съм бил гладен съм ял сандвичи със салам и сладко и съм пил боза едновременно ама това го правех за кеф, често съм ял и бонбони с луканка и е малко извратено на вкус ама бива. Но да дам три цифрена сума за някакво ястие от типа една хапка, не мерси – те и в магдоналдс продават хапки 😉

  6. Трябва да се върнат славните години на Средновековието – гигантски пирове с купища храна. не да се храниш , а да се *тъпчеш*, да се оригваш просташки, да мяташ кокали по пода, да драйфаш в скута на съседа си от преяждане и препиване.

    Ей туй ми дайте на мен и ми гледайте сеира 🙂

  7. Стойчо
    23/06/2008 - 11:08

    Както казва един мой познат: „Най-много обичам на печено йегне горнътъ коръ“ – с което съм абсолютно съгласен

  8. Не знам за теб, но аз по такива места не ходя точно защото не желая да държа сметка кой какво и как яде.
    Както виждаш, клиентела имат, така че какво са виновни хората, че бизнес правят?
    За виното, всеки си има своите мании. Ако започнат да издават списание за чаши, сигурно ще си го купувам, така че… 🙂
    Хайде, поздрав с Rammstein – Benzin. И да ти мирне тиквата.

  9. хех, да мирне – то шило в торба стои ли…

  10. Е то вярно, че и аз обичам да хапвам сериозно, ама неща, които изглеждат или миришат зле, не мога да ги ям. Истината е някъде по средата.

    От таратора по-хубаво няма!

  11. Хм, я тогава, кой къде ходи да яде? Препоръчайте кухни и ресторанти. 🙂
    Аз препоръчвам ресторант Чу на “Оборище” 25 (под френското посолство). Един от най-вкусните и чудесни китайски ресторанти в София.

    И друг любим – Бирария “Петте кьошета”. Страхотно пиле Рокфор, мрррр.

  12. nickname778
    23/06/2008 - 13:59

    1-во : няма значение как точно изглежда манджата, след като като я изям, мога да ви уверя че стомашните киселини, много бързо се разправят с естетиката и красотата и всичко става на пихтия
    2-ро : манджа в която има повече от 3, максимум 4 съставки има огромната вероятност да не ми се хареса, а по снобарските ресторанти слагат в една и съща чиния аспержи, брюкселско зеле, авокадо, целина, лук, краставици, царевица, домати, лимони и агнешки котлети
    3-то : не мога да прежаля повече от 20-25 лева за едно ядене и в крайна сметка да ме карат да ям охлюви или сурова риба
    4-то : от вино грам не отбирам, ма си мисля че трябва да имам поне 4 милиарда, да имам яхта, 14 апартамента и 8 къщи и вече да се чудя какво да ги правя, че да дам 160 000 $ за една бутилка вино ( http://tinyurl.com/ke2ma ). Максимума който бих отделил за бутилка вино е 10 лв и пак няма да усетя разликата с тези от 6

  13. scroll_lock
    23/06/2008 - 14:24

    Глупав пост. Ще се опитам да не влизам в препирни и ще те попитам метафорично “Защо не гледаш златни рибки?”

  14. хихи, не само не гледам златни рибки, ами и не се вманиачавам да давам по $1 млн за някаква кои, на която, видиш ли, шарките на главата й били точно като японското знаме…

  15. scroll_lock
    23/06/2008 - 14:40

    май не ми схвана шегата… става въпрос, че имаш вкус поне по отношение на аквариумните ти обитатели. Но не мисля, че си прав за виното и храната. И аз не давам /а и нямам/ пари за скъпи вина. Но мога да кажа, че не само, че има огромна разлика между едно и друго вино, ами и между едно и също вино от различна година та дори от различна бъчва. Естествено, ако човек не е пил достатъчно много и различни видове вина няма как да го разбере. По-горе някой беше сравнил някакво гадно “вино” с Uniqato. Uniqato-то е прекалено скъпо заради името си и заради това, че обикновения “юзър” само това вижда по най-горните рафтове на “Фантастико”. Има вина на половин цена, които са много по-добри от това Uniqаto, което всеки го сочи. От друга страна има и вина над 15 лева, които са ужасно гадни. Това, което просто искам да кажа е, че не става въпрос за пари, а става въпрос за вкус. “”Въпрос на вкус” , казало кучето и си облизало гъза. ” – любима поговорка.

  16. scroll_lock, схванах аз – но аз в статията си съвсем не казвам, че не трябва да ядеш вкусно приготвена и качествена храна

    ако си говорим с аквариумни термини, макдоналдсът е аквариум със златните риби, качествената храна, вкусна и отлично приготвена е готин аквариум като моя 🙂 , а “гурме” от една хапка с една цвъчка горчица и три стръка магданоз е риба кои с ‘уникални’ шарки, която някой идиот купува за милион долара.

  17. Да си призная не знаех какво е това гурме. Предпочитам, аз да си направя гурмето на скарата с дървени въглища /тънкоста е в маринатата/, а докато става жарта и печенето, на раздумка с приятел да ударим по една поморийска, а вече на масата да полеем скарата с някоя и друга шарена черга.
    Един спомен:преди много години, Цюрих, ресторант.Поднасят нещо като на снимката, като ръба на чинията е украсен с някакво зелено растение като папрат.Швейцарският преводач, по всяка вероятност руснак, мимоходом споделя, вероятно вече натрупал опит,че зеленията не е за ядене а за украса. Иначе, все бяхме опасали папрата.

  18. А сигурни ли сме, че в някой дебел речник срещу гурме-ресторант не се мъдри определението: “място, където можете да дегустирате хапки от различни ястия, за да знаете после какво да си поръчвате в ИСТИНСКИТЕ ресторанти”. 😉
    Що се отнася до цената – е, всички знаем, че “големите тиражи” излизат по-евтино…

  19. Всъщност нещата може да се обобщят така. До една ценова граница плащаш за качество, от там нататък плащаш за статус. Без значение дали става дума за вино, за храна, за часовници (можеш да дадеш 20лв за часовник, 200лв за качествен часовник, който ще те надживее и 20 000лв за часовник, който е символ на някакъв статус, който искаш да демонстрираш на околните), автомобил, дрехи или каквото и да е друго.
    Това е.

  20. Bruno Dante
    23/06/2008 - 16:13

    приятелу видно е от написаното че си верно за кебапчййница в което естественно няма нищо лошо ,там и в пиззерията се наяждаш на добре с най малко главоболия … a и пари естесвенно,но проблема Tи е че не стомаха Tи е малък или джоба тесен за кредитни карти ..или пък като всички българи освен от футбол политика и всичко друго разбираш и от кулинаризъм..нищо лично май френд хубава тема bon apétit ..salut..cheers и т.н…наздраве

  21. абе..не е много дебел ечника..ама това пише
    Гурмѐ (от френски : gourmet, гастроном) е ценител и познавач на добрата храна и напитки. В този смисъл, думата още може да се срещне и като гурман (gourmand), което обаче може да носи и смисъла на човек, който обича храната в големи количества, чревоугодник, лакомник.[1]

    Думата гурме е навлязла в езика и като прилагателно, описващо изискани ястия, в чието приготовление и начин на поднасяне са вложени специално старание и творчество; за готварски уреди, които се използват в процеса на това приготовление, или ресторанти, в които се поднасят такива ястия

  22. Мерси, valia_bg! Сега вече със сигурност ще сервирам окаяните остатъци от вчера, но аранжирани красиво в скъпия сервиз. И преминавам на готвене веднъж седмично – просто всеки ден ще сменям сосовете. 😀 (моля, не правете това у дома!)

  23. Павел Танков
    23/06/2008 - 17:22

    Аз пък разлика от бира до бира не мога да направя. 🙂 Знам, че звучи еретично в ушите на някои “естети” и “разбирачи”, но това си е. Т’ва Загорка, т’ва Каменица, т’ва Шуменско, Туборг, Бекс, Ариана, Астика, … която е най-евтина от нея взимам, щото и без това на вкус са ми еднакви.

  24. Bruno Dante
    23/06/2008 - 18:25

    не разбрах автора на дописката ,за9о не е вникнал в проблема -смисъл за9о скъпите храни струват много пари а стомаха ти е празен и обикновенно след такава вечеря или обяд в луксозен ресторант пизза или кебаб или куфтета ти се струват като нещо мнооого много сериозно…може би проблема на автора е че най хубавият ресторант в който се е хранил е радиссон пред сената но както и да е то и с една бучка сирене и tопъл хляб се нахранваш ного гурме нали ???

  25. ха-ха-ха, vilford, за момент си представих физиономията на майка ми ако някой направи подобно нещо. Благодаря за прекрасната и безкрайно смешна фантазия. Искрено благодаря :)))))

  26. Гурме храната си е изкуство и определено не е за всеки. Аз обичам много да готвя но се придържам към народната кухня, или традиционната, и съответният й начин за готвене.
    Гурме-готвачите – Андре Токев е най-известният за момента, са хора които имат различно разбиране за това как се готви, реди и поднася храната. Един приятел завърши в Албена и сега за да си направи салата отнема около 40 минути с аранжимента, става вкусно, но аз няма да седна да си го правя…Просто не е за всеки.
    А за виното по-добре да не се беше изказвал, честно.

  27. Маркуча
    23/06/2008 - 20:44

    Анатема за гурмето! Яденето трябва да вкусно, направено с мерак, по възможност просто за приготвяне и задължително МНОГО, полято обилно с предпочитаната пиячка.

  28. дедо Изкуфелий
    23/06/2008 - 21:26

    Абе тъй като става въпрос за гурме, мисля че вместо с Benzin по-добре би било да поздравим автора с Mein Teil. Като ще се рамщанясва, нека поне да е по темата… 😛

  29. Bruno Dante
    23/06/2008 - 21:39

    господин pierrot,абсолутно си прав,кулинаризма не = седнеш на маса и са набуа8 с кебапчета пизза баниза 8кембе и т.н. лакомства..не че не е гот ..гот е разбира се но нашият домакин просто бърка форматите..едно да ядеш друго е да се храни8 и съвсем трето е да се наслаждаваш на майсторлъка на хората около теб от маестро до келнера или сомнилера,но всичко с времето вярвам че и нашият приятел след 5-6 години няма да пие мавруд тодорофф или ничия земя-реколта 2004 а нещо по сериозно и качественно а за кебапчетата е се и съмнявам че …поне ще ги намали хахахаха..

    ===

    p.s. как мога да презентирам тук някой линк или мои лични снимки ??..мерси

    ===

    cheers all 8D

  30. Май много лоши думи се казаха за кебабчетата. Явно някой е ял само в предизборни дни.Направи си сам по рецептата на Бай Петко Славейков с агнешка и телешка кайма, опечи ги на скара с дървени въглища и ги полей с Мерло от Любимец

  31. nickolette
    23/06/2008 - 22:46

    за 15-20 лв сьомгата е страхотна в тоя ресторант и наяжда. не мисля, че кухнята е чак толкова ексцентрична и човек може да се поглези.. big up за кулинарния туризъм.

  32. Лонганлон, като дойдеш към София, драсни едно майлче, да те водя на един негурме ресторан с яка кухня и хубаво вино.
    😉

  33. Виното е най-печелившият продукт(стига до 300% надценка) в гурме ресторантчетата,където нещата се правят абсолютно непрофесионално от бизнес гледна точка-хората просто са решили не толкова да печелят,колкото да направят снобско място с претенциозно меню.Нещо като Ролс Ройс-има такива коли ама нещо не ги купуват.

  34. Бе има ги най-различни. Преди време по Дискавъри ли беше, по Нешънъл Джиографик ли беше, бе не помня, попаднах на кулинарно предаване. Та там видях наистина забележителни неща. Идея нямах какво може да се постигне с шоколада. На едно място например сервираха черен хайвер върху подложка от бял шоколад, това с размерите на хашка, нали. Мисълта ми е, че гурмето си има и много добри страни. Виж, изгъзици, в които ти поднасят зелена бобена шушулка в сос от варена краставица, което е гарнитура към ивичка от рядка и и почти изчезнала риба – те такива неща са ми непонятни. Но с удоволствие бих опитала някое гурме, стига да не е толкова нелепо като шопската салата на Каладън. Това вече ми е непонятно.

    А виното… Сега, снобария си е да седиш и да обясняваш петнайсе часа за канеления привкус на реколтата от седемнайста година, но пък е глупост и да не оцениш някое хубаво Пино Ноар например. А колко си харесах един чилийски карменер, не е истина просто! 🙂

  35. *хапка”, не “хашка” 🙂

  36. Тоя блог е по-добър от онзи за негрите. Не ми харесва оня, но тук имаш добри попадения!

Leave a Reply

Задължителните полета имат *