Новият ресторант "Димят" - обществено хранене в гурме вариант

 

© Росен Донев

 

Новият Ресторант "Димят" се намира в едноименния петзвезден хотел, открит във Варна в средата на септември. Архитектурната концепция, както и интериорния дизайн на заведението са подчинени на идеята за съчетаване на усещането за лукс с всички възможности за организираното хранене на големи групи туристи или участници в бизнес събития. Резултатът – натрапчив спомен за балкантуристки блясък, липса на уют и "all inclusive" атмосфера.


Неоспоримото предимство на ресторант "Димят" е 180 градусовата панорама , към варненскта Морска градина, която с малки изключения предлага всяко едно от местата в него. Той има основен салон и допълнителна банкетна зала с общо 350 места.


Според концепцията на шеф-готвача Тони Иванов, ресторантът трябва да предлага на и достъпна храна". Структурирано в класически вариант обаче менюто оставя впечатление за авторска претенция видимо подчинена на масовия вкус. Приятно впечатление правят ефектите като лимонова пяна, добавена към калмарите на плоча или пармезановия чипс към пастата с тиквички и песто от магданоз. Интересна идея на екипа на ресторанта е и предлагането на меса, печени върху вулканични камъни. Уговорката, че освен авторските блюда, извън менюто могат да бъдат поръчани и традиционни салати и ястия обаче отива твърде далеч зад границите на стилното обслужване.


Виненият лист съчетава етикети от стария и нов свят с български изби, позиционирани предимно в най-високия ценови сегмент.
След всичко, новооткрития варненски ресторант Димят оставя открит един въпрос: възможно ли е възраждането на "общественото хранене" в гурме вариант?

Ключови думи към статията: