Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гурме тайните на Санторини

06 Май 2011 / 01:05:01  Виктория Миндова
3749 прочитания

Всички знаем за красотата на гръцките острови, за бистрите смарагдови води, златните плажове и жаркото слънце. Един от островите, който се различава само по едно от тези описания е остров Санторини, който е известен с вулканичната си почва и най-вече с легендарно красивият си залез. Други уникални предимства, с които скоро ще се прочуе вулканичния остров е местно произведеното вино, специалният сорт грахообразно растение Санторинска фава и малките, ароматни доматчета, като които втори няма. Стела Касиола е директор „Маркетинг и Износ” в съюза на производителите от Санторини и разказа за читателите на GRReporter малко повече за амбициите на местните производители.

Първо кажете ни защо продуктите на Санторини са уникални?

Първо и основно уникално качество на острова е микроклимата му и вулканичната му почва. Освен това на Санторини вали дъжд рядко, което прави културите сухоустойчиви, допринася за оформянето на вкусовите качества и прави продуктите уникални. Характерният за острова сорт грозде е Асиртико грозде, което прави виното с висока киселинност и минералност – качества придобити от почвата.

Санторинската фава бе включена в списъка на земеделските култури със защитени наименования и произход. Тя е уникална, защото може да вирее само на острова, а археологични проучвания установиха, че нейните тя е растяла на вулканичната земя още по времето на късния минойски период  или преди 3500 години приблизително. Характерно за нашата фава, че тя много по-богата на въглехидрати, от която и да е друга зърнеста култура от нейния род, по-сладък вкус и по-мека тъкан.

Санторинските доматчета са друга наша гордост, главно с вкусовите качества. Размерът им най-често не надминава този на черешка, но вътрешността му е изключително плътна, има изключително силен аромат и много сладък вкус. Нашето сдружение произвежда сос от островния домат и доматено пюре, което е три пъти по-гъсто от останалите пюрета на пазара. Поради високите си вкусови качества и богатата му ароматност в готвенето пюрето от санторински домат може да даде много добър вкус на манджата с много по-малко количество от други консервирани домати.

Колко члена има вашият съюз и с какво се занимават те?

Съюза обединява всички земеделци на Санторини, които произвеждат главно грозде, специалния сорт грах ‘фава’ и типичните единствено за острова малки доматчета. Земеделците ни предават реколтата, а ние сме отговорни за производството на виното , продуктите от санторинския домат и обработването на местната фава. Също така сме отговорни за търговията и разпространението на крайния продукт. В момента действащи са около 1100 земеделци, които ни предават продукцията си.

В момента стоките са ви известни повече на местния пазар или на външния?

 За момента по-голямата част от продажбите ни се осъществяват на вътрешния пазар, независимо от това имаме една съществена част от производството се отделя за износ. Основно в Европа и САЩ, но имаме амбиции да затвърдим позициите си там и да се разпрострем и на други пазари.

Как се отразява вашата инициатива в популяризирането на санторинските продукти на производството на острова?

В последните три години, производството в Санторини на най-характерните за региона култури може да се каже, че се удвои, основно за фавата. Благодарение на усилията на съюза, който е и основателят на единствената  фабрика за обработка на домати на острова, успяхме да повишим търсенето и дадохме стимул на местното население и земеделците засаждат отново домати и фава.

До каква степен засиления туристически поток към Санторини пречи на развитието на производството и търговията?

В никакъв случай не мога да кажа, че пречи. Дори напротив. Разбира се, след като Санторини стана толкова популярна туристическа дестинация, каквато е днес, новата генерация на местните жители предпочете в много случаи започнаха да изостават земеделството и да оползотвори земята за развитието туристически услуги. Това доведе до известен дисбаланс в икономическия модел на района, но затова ние сме сложили като наша основна цел да съчетаем туризма с гастрономията. Искаме Санторини да стане популярен с поминъка си, земеделието и най-вече с уникалните си продукти, а не само познатия ни залез.

Каква помощ имате от държавата в опитите си да увеличите производството на острова и да популяризирате гръцката кухня?

От съюза гарантираме субсидии за членовете ни-земеделците. Това е финансов стимул, с който независимо от текущата ситуация можем да ги подкрепим, така че да продължат да произвеждат. Освен това има различни програми за развитие и популяризиране на вината. Едно време кампаниите бяха основно за Европа, сега се провеждат в северна Америка. Целта е първо хората да научат за вината на Санторини и техните качества и особености, а след това ще видим и повишения на продажбите.

В края на краищата каква е  вашата цел? Има ли някакъв опреден обем от продукция, който искате да изнасяте и търгувате и ако има, какъв е той?

Така или иначе Санторини е остров и районът е ограничен. Засега искаме вината ни да станат известни, хората могат да оценят истинските им качества, така че да се продават на цените заслужава уникалността им.

Категории: Икономика Санторини Асиртико грозде фава пюре от санторински домати
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus