Въздушно меню

Големите авиопревозвачи тепърва ще разбират, че любовта на пътника, минава през стомаха му

Въздушно меню

© Mark Duncan, Associated Press

От хайвер и шампанско Дом Периньон до изтънчени ястия приготвени на борда от кулинарни експерти, световните авиокомпании влагат големи усилия в опити да съблазнят пътниците и да ги накарат да пътуват основно в първа и бизнес класа. Ето какви гастрономически глезотии предлагат някои от най-големите в бранша.


Луфтханза
На всеки два месеца, Луфтханза избира нов главен готвач, който да състави менюто за пътниците от първа и бизнес класа, пътуващи с международните полети от Германия. През май и юни ястията приготвяше швейцарският готвач Рето Матис. За начало Рето бе вложил старанието си в предястия от омари с авокадо заляти със сос от лайм, следвани от апетитни хапки от токачка по традиционна швейцарска рецепта, сушено говеждо месо с градински чай и гулаш от тиква. Немският готвач Ралф Захерл отговаря за детското меню от май 2007 г. То се състои от "Тигрова опашка"- палачинка със ситно нарязано пилешко месо и задушени зеленчуци на пара. За десерт децата хапват "Малкият марсианец" - извънземно същество приготвено от мус и ягодово пюре с шоколадови парченца за очи и лакрицови пръчици вместо антени.


Австрийски авиолинии
Австрийската кетеринг фирма DO & CO отговаря за храната на борда на държавния авиопревозвач. Бордовият готвач добавя гурме привкус на въздушното си кулинарно творчество, започващо с леко овкусени хапки приготвени по лична рецепта, следвани от отлична селекция от предястия и традиционни супи, три възможни основни блюда, сирене, плодове и естествено, изкусителен десерт.




Етихад еъруейз
Авиолиниите на Абу Даби предлагат повече от 20 специални менюта за тези, които имат различни религиозни, културни или диетични предпочитания. Пътниците от бизнес и първа класа могат да се хранят по всяко време на полета и да избират ястията си от стандартно или гурме меню. Тъй като Обединените арабски емирства се намират на важен търговски кръстопът между коренно различни култури, ястията на Етихад еъруез са силно повлияни от кулинарните тенденции в Европа, Западна Азия и Близкия Изток.


Катай пасифик
Хонконгските авиолинии притежават собствени кухни разположени в близост до летищата на Хонг Конг, Виетнам, Тайван, Филипините, Ванкувър и Торонто. Тази в Хонг Конг е най-голямата в света, със специални отдели, които приготвят Кашер и Халал - храна, която е в съответствие с еврейските и арабските религиозни норми. Авиокомпанията е една от първите, които оборудват самолетите си със съдове за готвене на пара, тостери и тигани. Месните деликатеси, разнообразните салати и оригиналните десерти са само част от кулинарните провокации, на които се дивят пътниците от първа и бизнес класа.


Еър Франс
Гай Мартин е френският готвач, който отговаря за менюто на пътниците от първа класа на Еър Франс. Списъкът му с вкусотии предлага богат асортимент от предястия, основни блюда и десерти, прясно изпечен хляб, отбрани сирена и ароматно еспресо. Тарталетите със сини сливи присъстват в десертните предложения, плътно следвани от неустоими сладкиши и торти.


Скандинавски авиолинии
Скандинавските авиолинии глезят пътниците си на дълги разстояния, настанени в първа класа, със коктейл преди излитане, а след това с богато меню и питателна закуска преди кацане. Между храненията пасажерите могат да поръчват от бюфет, който предлага напитки, плодове и ядки. За вечеря има "хуманскост", тоест традиционна скандинавска кухня. В апетитната поредица участват сварена сьомга с картофено пюре и пресен копър, задушено месо от елен със златисто запържени гъби "пачи крак" и шведски кюфтенца с картофи и сос от червени боровинки. Следващото специфично ястие се нарича "сморброд" и най-просто казано, представлява сандвич с богата плънка от печено говеждо месо и картофи, скариди с яйца или маринована сьомга с горчица.


Джет еъруейз
Пътниците на индийската авиокомпания Джет еъруейз могат да поръчват храна, която напълно отговаря на индивидуалните им нужди. Ястия Кашер, нискокалорична, вегетарианска и диабетчина кухня са само някой от възможностите. На клиентите си от първа класа, Джет еъруейз щедро пълни чашите с шампанско Дом Периньон придружено от дълъг списък с традиционни индийска гозби.


Юнайтед еърлайнс
За вкусното си и разнообразно въздушно меню, американският превозвач разчита на кулинарния виртуоз Чарли Тротър. Задушен агнешки медальон с къри и кайсии и пикантен патладжан с кус кус се предлагат на пътниците от международните полети в първа и бизнес класа. Други основни ястия са писия на скара поднесена със сос от пресни подправки и патешко бутче с портокали, овкусено с джинджифил и сладък лук.


Сингапурски авиолинии
Ако пътувате в първа класа на сингапурските авиолинии, можете да поръчате храната си предварително с опцията "Book the Cook". В основните ястия се редуват изтънчени блюда като омар "Tермидор", печено агнешко и ароматно тайландско пилe с червено къри. Авиокомпанията се доверява на комплект от девет готвача от осем различни страни и три винени консултанта, за да са сигурни, че ястията са вкусни и уникални.


Японски авиолинии
Японските авиолинии са прекарали цели две години в изготвяне на съвършената храна, която може да се консумира на 10 000 метра височина. Зару соба, традиционна японска юфка прготвена с черно брашно от елда и поднесена със специален сос, е само едно от ястията, след които пътниците от първа и бизнес класа облизват пръсти. На борда се предлага също и западна и нискокалорична кухня за тези, които пазят фигурата си.

Ключови думи към статията: